Az igazi fényt nem győzi le a legmélyebb sötétség sem...


"Szinkronisztikus jelenségek kutatója" - ez volt még úgy nyolc éve a névjegykártyámra írva, mielőtt újságírással kezdtem foglalkozni. Nem mintha nem kutatnám tovább a szinkronisztikus jelenségeket, ám mára már a magam módján rajzolva-írva dokumentálom is őket. 

Így történt ez a fényáramoltatás meditációban is. Az előző hetekben találtam ezt a fent látható gyönyörű "vegykonyha-kilincset-zárat" a neten, amiről kiderült, hogy Hófehérke és a hét törpe történetből láthatjuk rajta jelenetet. 

S miközben a fényáramoltatással foglalkoztam rájöttem, hogy Hófehérke a "vegytiszta fehér fény" szimbóluma, amely az  esőcseppeken prizmaszerűen megtörve a szivárvány hét színét hozza létre. A hét szín tehát a hét - aranybányász - törpe, hét karakter, a nevük is elárulja kik is ők: Tudor, Vidor, Hapci, Szendi, Szundi, Morgó, Kuka. A protagonisttal és antagonisttal, Hófehérkével és a Gonosz Mostohával, egy gyenge király-apával, egy parancsmegtagadó vadásszal, s a végén megjelenő királyfival együtt 12 szereplős életfilm, amely a nehéz gyereksorsot megélő Walt Disneynek többszörös Oscar-díjat szerzett.

"Disney akkor élte legboldogabb pillanatait Kansas City-ben, amikor rajzolni tanult és színházi élményei voltak szombat reggelente szökött el a művészeti intézet festő és rajz tanfolyamára, de ennek ellenére az apja elnéző volt. Disney a helyi moziban működő műkedvelő színházi csoportban is szerepelt, és pár dollárt keresett Charlie Chaplin utánzásaiért, aki akkor aratta első sikereit. 1917-ben látta a Hófehérke és a Hét Törpe némafilm változatát a helyi moziban, amely mély nyomot hagyott benne."

Ráadásul itt lakunk a Törpe utca mellett, a Szendi árok mentén a XII. kerületben. Ide születtem. És gyerekkoromban a vasárnap délelőtti séták alkalmával a Törpe utcában volt alkalmam megnézni a kerti törpéket az egyik ház kertjében. Akikről ma olvastam, hogy valójában korábban emberek voltak, remeték-"díszremeték" a királyok, arisztokraták előkertjében...

Lehet, hogy a remeteség utáni vágyam innen ered?

Anyukánk saját kezűleg készített másolatot a törpékről és hófehérkéről tussal-diófapáccal-vízfestékkel melyek évekig a gyerekszobánkban voltak bekeretezve. 

El is olvastam, még este a Grimm testvérek eredeti meséjét Benedek Elek átdolgozásban, és további fénnyel és az alkímiával kapcsolatos analógiákra bukkantam. Hófehérke alkímiai attribútumai: Albedo-Rubedo-Nigredo, Fehér-Vörös-Fekete színek - Bőrszíne-Arcpírja-Ébenfekete haja.

Gyermek utáni vágy az édesanya részéről - a varrásközben megszúrt ujjból, az ébenfekete ablakkereten áthajolva a fehér hóra cseppennek -, beteljesedik. De áldozatot is követel a királyi családtól. Az édesanya hamarosan meghal és a király új asszonyt hoz a házhoz, aki versenyre kell a mostohalányával.  Itt az egyik kapcsolódás az én családom életfilmjéhez, amelyben sokszorosan benne volt a mostohaszülő... S amiből  sok-sok szorongás nőtte ki magát generációkon keresztül. 

A gyereklányban vetélytársat látó mostohaanya, aki a saját fényét már tükör által homályosan látja, Nap-Király és az ő fényét tükröző Hold analógiája megint az alkímia szimbólumrendszerébe illik.
És tényleg néha a lényeget a tükör mutatja meg, amíg a közvetlen fény elvakít.

Hófehérkét nem lehet megóvni, bár kétszer megmentik a törpék. A derékszorító öv és a fésű okozta fejseb, nem elég tanulság Hófehérkének. A ragyogó fényes bár mérgezett alma csutkája a torkán akad... ahogy az én életfilmemben a hang, a beszéd, az érdekérvényesítés képessége... S amikor a torkom környékén áramoltatva a megtört fény kék színét, a kék színű ceruza hegye is kitörött....


De ez is úgy tűnk mintha egy tetszhalott állapot lenne. Mert Hófehérke mumifikálódik és továbbra is úgy néz ki mintha élne. Ráadásul a törpék átlátszó üvegkoporsóba teszik. Így a királyfi rögvest rá is talál. Furcsa a királyfi ízlése, hogy egy halott lányba szeret bele és elkéri a törpéktől átlátszó koporsójával együtt, csak hogy mindig láthassa a szépségét.

Aztán a szolgák ügyetlenkedése révén felébred Hófehérke és ők ketten Egyek lesznek, a világ végezetéig együtt élnek?! Az esküvő napján pedig a mostoha belehal az igazságba, hogy Hófehérke a legutolsó merényletét is túlélte.

Az igazi fényt nem győzi le a legmélyebb sötétség sem...

A legsötétebb időszak az északi féltekén:

„Tér és idő pedig így kapcsolódik össze eme teljes elrendezettségben, hogy a Nap az állatöv jegyeit sorban érintő éves útján ottjártakor megnyitja a világokba, az Alvilágba és Felvilágba vezető kapukat. A Napút találkozásai a Tejúttal, vagyis amikor a Nap megérinti a Tejút jelképezte Világfa csúcsát vagy gyökerét, időben és térben kapukat is kijelölnek, átjárókat, ahol a lelkek közlekednek a világok: Felvilág, evilág és Alvilág között. November elején tehát az Alvilág átjárója tárul fel – ekkor van ugye Halottak napja, ekkor lehet áldozni az elhunyt ősök emlékének –, míg májusban a Felvilág felé nyílik meg az út – ekkor állítanak világfát jelképező májusfát és régen szertartás keretében a legrátermettebbek meg is mászták azt. „

(Csörgő Zoltán: A szimbólumok és szertartások szerepe a modern kori ember életében)

A Ji-King A fény elsötétedése jósjele szól erről... 


Vagy a Szent Ignác-i lelkigyakorlat 10. hetén - Jézus megtestesülése Karácsonykor.



Hófehérke és a hét törpe-alkímiája a nigredo-tól a rubed-on és a megtört fény szivárványkapuján át az albedo-ig.






Hagymahéj-szinkronicitás

Aztán rajzolgatás közben hagymahéjak keletkeztek a retortákban testem vegykonyhájában. Lila lett a külső héj, és tulipánok nőttek belőlük. 

A kis unokánk, Marcika két kiló hagyma fiókba rámolása közben az egyik külső hagymahéj leesett és ő próbálta visszailleszteni rá. Az egység helyreállítása, fenntartása egy 15 hónapos kicsi fiúban. Hm?!

Aztán a Szűz jegyében születettként, a Merkúr (az Istenek hírvivője) bolygójával rendelkező postásunkkal beszélgettünk a minap, s a hogyléte felől érdeklődve megtudtam, hogy bujkál benne a  nátha... Én forralt bort ajánlottam neki, de ő a hagymahéj-teára esküdött.

A nyakam bólintó izmának tapadó ínszalagja gyulladásban van évek óta...

A nyak részben cserélődik a fel a férfi és női részünk. ami az agyban baloldalt az jobbra kerül a testben és a jobbagyféltekénk megfelelője testszinten a baloldal lesz.

Ezek fránya férfi-női szerepek, amikbe belefutok megint?!

Női-férfi szerepcsere a szellemi szinten?! Erre való rábólintásom eredménye a fájdalomcsomó?!

A hagyma hajszálgyökeréig kell leásnom, hogy ezt a nyakam környékén meglevő problémámat meg tudjam oldani végérvényesen?!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A lábmosás - Nagycsütörtöki felismerés

Istenszeme - Szentháromság - meditáció és asszociáció

Keresztutam újragondolva